X

Lütfen Para Birimi Seçiniz

Türk Lirası $ US Dollar Euro
X

Lütfen Para Birimi Seçiniz

Türk Lirası $ US Dollar Euro

Robotik Kodlama Nedir?

AnasayfaYazılarYazılım ve TeknolojiRobotik Kodlama Nedir?

Robotik kodlama olarak adlandırılan işlemler bütünü, robot adı verilen elektromekanik sistemlerin bilgisayarlar ile haberleşmesini sağlayan ve buradan aldığı komutları hayata geçiren yazılımlar olarak tanımlanabilir. Başka bir açıklamaya göre robotik kodlama; bir robotun yapması için programlanacak görevlerin tespit edilmesi, söz konusu görevlerin gerçekleştirilmesini sağlayacak kodun tasarlanması, robota iletilmesi ve sonuç olarak çıktının elde edilip sonucun değerlendirilmesini sağlayacak kodun robota gönderilmesi sürecidir. Bu tarifin içerdiği gibi robotik kodlama süreci yazılan kodun sonucunun test edilerek beklenen ile uyumunun değerlendirilmesini de içerir. Verilen görevlerin istenilen şekilde ve tam olarak yapılıp yapılmadığı söz konusu değerlendirmeye dahildir.

Robotik kodlama testleri boyunca hareketler gözlenir ve yazılan kod ile hareketin uyumu denetlenir. Bir tür deneme yanılma yöntemi olarak ilerleyen adımlar boyunca çeşitli düzenlemeler yapılarak, verilen komut ile elde edilen çıktının tam uyumlu olması sağlanır. Robotik kodlama süreci işin doğası gereği analitik düşünme, sonuç odaklı adımlar atabilme ve eleştirel bakış açısı yeteneklerinin gelişmesini sağlar. Bu alanda çalışanlar kod yazımı sırasında robota hangi hareketi, hangi koşullar altında ve nasıl yapması gerektiğini sayısal mantık çerçevesinde iletir. Yazılan kodun çalıştırılmasından sonra çıktı olarak kabul edilen robotun tüm hareketleri gözlenir, beklenen sonuç elde edilemediğinde tasarlanan kodun taranarak aksayan yerin bulunması gerekir. Bütün bu süreç robotik kodlama alanında çalışan kişilerin sorgulama ve sonuç alma becerilerini geliştiren bir işleve sahiptir.

Robotik Kodlama Eğitimi Neleri İçerir?

Robotik kodlama eğitimi, bilgisayarlar ile robotların haberleşmesi olarak özetlenebilecek sistemin kullandığı temel dillerin öğrenilmesini içerir. Bu eğitimleri alan kişiler yazdıkları kodlar ile bir robotun hareket etmesini ve istenen işleri yapmasını sağlayabilir. Robotik kodlama ile geliştirilen teknolojik altyapı sayesinde endüstriyel alanda iş verimliliği oldukça ileri seviyelere taşınabilmektedir. İnsan gücü yerine robotların kullanılmasını sağlaması bakımından robotik kodlama eğitimleri son derece önemlidir. Özellikle insan için tehlikeli olarak nitelenen pek çok iş, günümüzde robotik teknolojiler tarafından üstlenilmiş durumdadır. Yakın gelecekte bu alanın daha da genişlemesi ve çok daha yaygın bir şekilde robotların kullanılması kimse için sürpriz olmayacaktır.

Robotik kodlama, çeşitli yazılımlar ile birlikte temel düzeyde elektronik ve mekanik bilgisine sahip olmayı gerektirir. Sadece kod bilgisi ile bir sistemin hayata geçirilmesi mümkün olmaz. Bu doğrultuda robotik kodlama eğitiminde giriş seviyesinde elektronik ve mekanik bilgisi, robotların çalışma prensipleri, temel programlama aşamaları ve robotların hareketlerini kontrol etmek için kullanılan basit kodlamalar öğretilir. Eğitim sürecinde en çok kullanılan ve yaygın şekilde öğretilen programlama dilleri ise Python, C++ ve Java olarak sıralanabilir.

Kodlama eğitimleri ile hedeflenen kodlama bilgisinin öğrenilmesinin yanında farklı becerilerin kazanılması da mümkün olur. Eğitim programının bir parçası olan dersler sayesinde öğrenciler pratik beceri edinme, problem çözme, algoritmalar oluşturabilme ve bunları çözümleme kabiliyetleri edinir, var olanlarını geliştirir. Ayrıca bilgisayar ile yapılan işlemler sırasında oldukça iyi düzeyde bilgisayar bilgisi de doğal yoldan edinilmiş olur.


Top